Wij bekijken isolatie ruimer dan warmte- of koudegeleiding. Ook geluiddemping is belangrijk om de ideale omgeving voor je dieren te creëren. En vergeet zeker niet om je investeringen te beschermen met voldoende brandveiligheid. We laten je zien hoe je stallen zo diervriendelijk mogelijk maakt en tegelijk je productiviteit verhoogt.
Hou de temperatuur onder controle
Dieren vertegenwoordigen jouw inkomen als landbouwer. Je wilt ze zo goed mogelijk beschermen. Ze mogen bijvoorbeeld niet blootgesteld worden aan extreme hitte of kou. Daarom is de thermische isolatie van je schuren en stallen zo belangrijk. Ze helpt je om de zomerhitte en winterse vriestemperaturen uit je gebouwen te houden en je dieren een comfortabele omgeving te bieden.
Als je dieren (thermisch) comfortabel leven, groeien ze meestal sneller, produceren ze meer en lopen ze minder kans om ziek te worden. Varkens die last hebben van hittestress krijgen bijvoorbeeld meer voortplantingsproblemen. Hun biggen zijn lichter en de vleeskwaliteit daalt. Voldoende aandacht voor de isolatie van varkensstallen is dus zeker terecht.
- Ontdek de efficiënte Eternit oplossingen voor de isolatie van je stallen.
Hoe goed je gebouwen geïsoleerd zijn, hangt vooral af van de buitenschil (dak, muren, vensters, …). Die beschermt je dieren tegen ongewenste afkoeling of opwarming. Metaalconstructies geleiden sterker de warmte of kou dan vezelcement. Metaal laat de warmte of kou van buiten dus sneller in het gebouw doordringen. Dit probleem is het beste met isolatie op te lossen.
Het positieve effect van thermische isolatie op de vochtregeling
Een grote groep dieren in een gebouw produceert veel warmte en vocht (uit zweet en ademhaling) dat verdampt. Als vocht uit de lucht neerslaat op een koud oppervlak zoals een dak of ramen, condenseert het en vormen zich druppels. In vocht op daken en muren kunnen zich schimmels en bacteriën ontwikkelen.
Dit is niet alleen nadelig voor de kwaliteit en waarde van je stallen zelf, maar ook voor de graan- en voederopslag. De condens tegen het dak kan op je dieren druppelen en zo gezondheidsproblemen veroorzaken. Je opgeslagen oogst kan bederven. Eternit golfplaten absorberen tot 25% van hun eigen gewicht aan vocht. Zo houden ze je vee droog en gezond. Vezelcement kan niet beschimmelen, rotten of roesten en is bestand tegen ongedierte. Daarom zijn golfplaten van vezelcement een gezonde en duurzame oplossing voor je dak.
- Ontdek de resultaten van de vochtabsorptietest.
Waarom extra isolatie gevaarlijk kan zijn bij brand
Door gebouwen te isoleren, kan de brandveiligheid in gevaar komen. Bij brand kan het vuur zich snel verspreiden door het isolatiemateriaal. En zelfs als de isolatie onbrandbaar is, kan deze loskomen en op je dieren vallen.
Vezelcement is een onbrandbaar materiaal. Eternit golfplaten staan bekend voor hun uitstekende brandweerstand. Volgens de Europese classificatienorm EN 13501-1 behoren de gecoate golfplaten tot klasse A2-s1,d0 en de ongecoate zelfs tot klasse A1-s1,d0. A1 en A2 staan voor geen of zeer beperkte brandbaarheid, s1 betekent weinig of geen rookontwikkeling en d0 geeft aan dat er geen brandende druppels of deeltjes ontstaan.
Minder stress door akoestische isolatie
Voldoende thermische isolatie is belangrijk, maar vergeet ook de akoestische isolatie niet om je dieren te beschermen. Het kletteren van regen en hagel op sommige dakbedekkingsmaterialen (zoals staal en pvc) creëert veel stress: koeien worden onrustig, varkens bijten meer in elkaars oren en staarten en paarden verliezen hun eetlust en presteren minder.
Eternit dakbedekking van vezelcement dempt de akoestische impact met 12 dB(A) in vergelijking met andere materialen.* In vergelijking met een metalen dak klinkt het geluid van een regenbui slechts half zo luid onder golfplaten van vezelcement. Dit uitstekende akoestische comfort vermindert stress en draagt bij tot de rust en het welzijn van je dieren en medewerkers.
- Ontdek de resultaten van onze geluiddempingstest
Eternit golfplaten bieden de isolatiekwaliteit die je dieren nodig hebben om gezond en gelukkig te leven.
- Getest door CSTB, Frankrijk
Veelgestelde vragen
Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).